Przepisy

Jajka i suszone pomidory

Jajka faszerowane są łatwe w przygotowaniu i idealne na wielkanocne śniadanie. Składników jest zaledwie kilka, ale razem tworzą świetną kompozycję.

Składniki
+ 5 jajek ugotowanych na twardo
+ suszone pomidory
+ oliwa z oliwek
+ świeża lub suszona bazylia
+ sól, pieprz
+ coś zielonego do dekoracji

Cztery ugotowane jajka kroimy na pół i delikatnie wyjmujemy z nich żółtka. Do kielicha blendera wrzucamy 4 żółtka i jedno całe jajko, dodajemy 4 pokrojone suszone pomidory, kilka listków świeżej bazylii ( lub łyżeczkę suszonej), 3 łyżki oliwy z oliwek. Wszystko blendujemy na gładką masę. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem (ja nie soliłam). Jeśli masa będzie za sucha możecie dodać odrobinę oliwy.
Gotową masę przekładany na zostawione połówki jajek, dekorujemy listkami bazylii lub rzeżuchą.