Przepisy

Ciasto mocno czekoladowe z morelami

Witajcie!

Wczoraj, po kilku nieudanych próbach udało mi się wreszcie upiec słodkie ciasto bez cukru! Pierwsze ciasto jogurtowe w którym cukier zastąpiłam stewią i ksylitolem było… no cóż… było bardzo dobre po posmarowaniu miodem. Tyle mogę powiedzieć.
Przepis na to ciasto podpatrzyłam w programie Karola Okrasy 'Okrasa łamie przepisy’, chodziło za mną dobre kilka dni, aż w końcu postanowiłam je upiec. Tym razem odniosłam sukces, bo ciasto jest bez cukru, a smakuje tak jak powinno! Jest niesamowicie czekoladowe, a morele nasączone whisky dodają mu charakteru.

Składniki:
250 g gorzkiej czekolady (minimum 70% kakao)
250 g masła
250 g cukru (u mnie: 150 g ksylitolu + ok. 50 g stewii w pudrze)
4 jajka
skórka otarta z jednej pomarańczy
80 g mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
70 g moreli suszonych
70 ml whisky
odrobina curry
odrobina ostrej papryki
trochę płatków owsianych

+ Dzień wcześniej (lub przynajmniej kilka godzin wcześniej) kroimy suszone morele w kostkę i zalewamy whisky, zostawiamy żeby morele nabrały aromatu whisky.

+ Czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Po rozpuszczeniu zdejmujemy ją z garnka i przestudzamy.
+ Jajka ubijamy mikserem na puszystą, jasną masę, pod koniec dodając ksylitol i stewię (lub cukier). + Do jajek dodajemy skórkę otartą z jednej pomarańczy (wcześniej dokładnie umytej i sparzonej wrzątkiem). Miksujemy do połączenia.
+ Przed połączeniem jajka i czekolada powinny być w podobnej temperaturze.
+ Wlewamy masę czekoladową do jajek i dokładnie mieszamy do połączenia (już nie mikserem).
+ Do masy wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia (przesiane), odrobinę curry i sproszkowanej ostre papryki (u mnie chilli cayenne). Dokładnie mieszamy, ja to robię szpatułką kuchenną.
+ Do masy dodajemy morele nasączone whisky i ponownie mieszamy.
+ Okrągłą tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej ciasto, na wierzchu posypujemy płatkami owsianymi.
+ Pieczemy w temperaturze 200 stopni, przez około 35-40 minut, sprawdzając po tym czasie drewnianym patyczkiem czy ciasto jest gotowe.

Okrasa podał ciasto z kwaśną gęstą śmietaną i kilkoma kawałkami moreli na wierzchu. My spałaszowaliśmy go bez żadnych ozdób 🙂
Pomimo użycia ksylitolu i stewii ciasto jest bardzo dobre i słodkie, w ogóle nie odbiega smakiem od ciast z cukrem!

Oryginalny przepis pochodzi z program Karola Okrasy 'Okrasa łamie przepisy’ , odcinek z 29.03.2014
r.