Przepisy

Pieczarki portobello faszerowane cieciorką

Jeśli obserwujecie mnie na Facebook’u to pewnie wiecie, że w tym roku luty jest u mnie miesiącem wegetariańskim. W Polsce mam dostęp do dobrej jakości mięsa z ekologicznych hodowli, co niestety nie ma miejsca w Danii – tutaj jestem skazana na mięso z masowej produkcji dostępne w supermarketach. Wiem ile szkód wyrządza masowa produkcja mięsa (nie używam słowa hodowla, bo z hodowlą nie ma to nic wspólnego, to najzwyklejsza produkcja, jak w fabryce) – jakie ogromne ilości wody pochłania, jak duże ilości dwutlenku węgla wydziela i w jakich warunkach egzystują zwierzęta. Uważam, że warto zastanowić się nad tym i skierować się w stronę diety z ograniczonym spożyciem mięsa, kupując to z hodowli ekologicznych. Lubię mięso i nie chcę z niego rezygnować zupełnie, ale jeśli do wyboru mam tylko to z masowej produkcji to wybór jest prosty – wykluczam je z diety.

Wegetariański

Dzisiaj przygotowałam dla Was przepis na pieczarki portobello faszerowane cieciorką. W Danii bez problemu mogę kupić pieczarki portobello, które są naprawdę duże, mięsiste i brązowe. Nadają się one idealnie do zapiekania w piekarniku czy do grillowania. Parę razy próbowałam je znaleźć w Polsce, ale byłam skazana na porażkę… Może ktoś z Was widział je w jakimś polskim sklepie? Ciekawe, że Polska jest jednym z czołowych eksporterów pieczarek, ale grzybów portobello u nas nie znajdziemy… Cóż, szewc bez butów chodzi 🙂

Jeśli nie macie dostępu do grzybów portobello, poszukajcie jak największych pieczarek.

pieczarka2

Składniki (na 4 pieczarki portobello lub 6-8 mniejszych pieczarek)

  • 1 puszka cieciorki (lub 1,5 szklanki namoczonej przez noc i ugotowanej do miękkości cieciorki)
  • 1/2 cebuli, drobno pokrojonej
  • 1/2 czerwonej papryki, pokrojonej w drobną kostkę
  • 1/2 pęczku natki pietruszki, drobno posiekanej
  • 2 łyżki tahini
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • sól i pieprz do smaku
  • 4 pieczarki portobello, umyte i pozbawione nożek
  • parmezan lub inny ser, który lubicie zapiekać

Wykonanie

  1. Do dużej miski przełóż cieciorkę, cebulę, paprykę, natkę pietruszki, tahini i obie papryki. Przy pomocy tłuczka do ziemniaków lub blendera ugnieć wszystkie składniki, aż cieciorka zamieni się w delikatną masę. Możesz to zrobić niedokładnie, tak żeby kilka cieciorek zostało w całości. Posmakuj i dodaj sól i pieprz wg. uznania.
  2. Pieczarki umyj, usuń nóżki i wysusz.  Połóż na blasze do pieczenia wyłożonej papierem.
  3. Pieczarki nadziewaj masą z cieciorki, dobrze ją ugniatając.
  4. Piecz w 190 stopniach przez ok. 30-40 minut. Po około 20 minutach możesz posypać pieczarki wybranym serem.

pieczarka_cieciorka1

pieczarka5 Uwielbiam nadziewać warzywa, a nadziewane i zapiekane pieczarki smakują wybornie! Po zjedzeniu dwóch dużych pieczarek portobello człowiek jest najedzony jak po porządnym schabowym 🙂

To co jest fajne w tym przepisie, to to że tak naprawdę możecie go dowolnie modyfikować i dostosować do tego co akurat macie w lodówce. Możecie puścić wodze fantazji 🙂

Dajcie znać czy faszerowaliście już kiedyś pieczarki i czym (liczą się tylko wersje wege!). No i podzielcie się informacją czy widzieliście gdzieś w Polsce duże pieczarki portobello.

Zainspirował mnie przepis dostępny na Vegan Richa.