Przepisy

Pieczone bataty z sosem tahini i awokado

Witajcie!

Dzisiaj mam dla Was kolejny prosty i szybki przepis na obiad lub kolację. Od pewnego czasu jestem zakochana w batatach. Frytki z batatów (będzie przepis!) czy właśnie pieczone bataty mogłabym jeść (prawie) codziennie. Do tego dojrzałe awokado, rozgniecione z odrobiną soku z cytryny. Nic więcej mi nie potrzeba! 🙂

Pieczone bataty podaję z sosem tahini i awokado – rozgniecionym albo pokrojonym na plasterki/kostkę.

pieczone_bataty

Pieczone bataty z sosem tahini i awokado

Składniki (na 2 porcje)

  • 2 duże bataty (w Danii kupuję wielgachne bataty, 1 wystarcza mi na dwie, a czasem i trzy porcje!)
  • olej roślinny
  • szczypta soli i pieprzu
  • 2 dojrzałe awokado
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny

Składniki na sos

  • 2 łyżki tahini (pasty sezamowej, do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością i niektórych supermarketach)
  • pół ząbka czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 – 4 łyżki wody
  • sól i pieprz

Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Bataty dokładnie umyć, najlepiej wyszorować szczoteczką. Pokroić na ósemki, nasmarować olejem. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, doprawić odrobiną soli i pieprzu. Zapiekać przez około 30-40 minut. Po 20 minutach możesz przewrócić bataty na drugą stronę i zapiekać kolejne 15-20 minut.
  2. Sos tahini: do miseczki wlej 2 łyżki tahini, drobno posiekany czosnek i sok z cytryny. Mieszaj, aż sos zrobi się kremowy. Dodawaj po jednej łyżce wody, aż do uzyskania pożądanej konsystencji – ja dodaję z reguły 2,5 łyżki, lubię gdy sos jest gęsty. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  3. Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę. Pokrój je w plasterki, przełóż na talerz i delikatnie polej sokiem z cytryny. Możesz też przełożyć awokado do miski, rozgnieść widelcem i wymieszać z sokiem z cytryny. Wyjmij bataty z piekarnika, polej sosem tahini i podawaj z awokado.

Pieczone bataty są przepyszne! Jeśli zrobicie ich dużo i nie dacie rady zjeść, ze spokojem możecie zabrać je w pudełku do pracy czy na zajęcia. Na zimno smakują równie dobrze!

pieczone_bataty2

pieczone_bataty3

Przepis na pieczone bataty i sos tahini zaczerpnięty z Jadłonomia.

 

You Might Also Like...

  • Oj też je lubię! Z awokado jeszcze nie jadłam, więc niedługo wypróbuję. Z miodem i imbirem polecam spróbować 🙂