Przepisy

Truskawkowy tort urodzinowy – bez laktozy

Wykonanie tortu urodzinowego może być dla niektórych wyzwaniem nie do pokonania, ale jest to naprawdę wielka przyjemność. Schody zaczynają się gdy tort musi być bezglutenowy czy wegański – jednak bez obaw! Wszystko da się zrobić! Poniższy tort przygotowałam na 4 urodziny mojego Chrześniaka. Tort na przedszkolne urodziny musiał być bez laktozy, tak żeby wszystkie dzieci mogły go zjeść. Musiał być też dosyć duży, żeby starczyło go dla wszystkich.

Przepis na biszkopt pochodzi ze strony MojeWypieki.com, którą zna chyba każdy kto bawi się w pieczenie ciast. Proporcje obliczyłam w przeliczniku foremek dostępnym na blogu.

Składniki na biszkopt (blacha o wymiarach: 35x28cm)

+ 11 jajek

+  1 i 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków

+ 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej

+ 1/2  szklanki mąki ziemniaczanej

– Oddziel białka od żółtek. Ubijaj białka mikserem, pod koniec stopniowo, łyżka po łyżce dodawaj cukier. Następnie, dodawaj po kolei żółtka.

– Wymieszaj i przesiej mąki, dodaj do ubitych jajek i delikatnie wmieszaj, do połączenia. Na tym etapie nie używamy już miksera!

– Przelej masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno), piecz w temperaturze 170 stopni, przez około 40 minut, do suchego patyczka.

– Wyjmij biszkopt z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Po przestygnięciu przekrój biszkopt na dwie lub 3 części.

Składniki na masę kokosowo-truskawkową

+ 7 puszek mleka kokosowego (polecam Real Thai)

+ cukier puder

+ 1 laska wanilii

+ opakowanie mrożonych truskawek (rozmrożone)

+ 1 śmietan-fix

+ świeże truskawki do ozdobienia

– Puszki mleka kokosowego włóż do lodówki na przynajmniej 12 godzin.

– Otwórz puszki mleka i wyjmij białą śmietankę kokosową do misy miksera (uważaj by nie dodać wody z puszki!)

– Ubijaj mleko kokosowe mikserem, dodać nasiona wyjęte z jednej laski wanilii. Dodaj łyżkę cukru pudru, i spróbuj. Możesz dosłodzić więcej, wszystko zależy od tego jak słodkie lubisz. Kokosowa masa nie powinna się „rozlewać”, ale jeśli chcesz tego uniknąć możesz dodać jedną saszetkę śmietan fixu.

– Podziel masę na dwie części. Jedną pozostaw białą do ozdoby, do drugiej dodaj rozmrożone truskawki, razem z sokiem. Wymieszaj mikserem do połączenia, aż masa stanie się różowa.

Wykonanie:

– Przekrojony biszkopt możesz nasączyć kompotem truskawkowym lub wodą z cukrem, ale nie jest to obowiązkowe. Przełóż blaty masą truskawkową.

– Wierzch i boki ciasta wysmaruj białą częścią masy kokosowej. Tort możesz ozdobić jak tylko chcesz – ja wykorzystałam świeże truskawki i resztę masy kokosowej.

Pomimo tego, że masa kokosowa różni się smakiem od tej z kremówki i mascarpone tort jest przepyszny! W przedszkolu dzieci się nim zajadały, przedszkolanki chwaliły i podobno po raz pierwszy jadły tak dobry tort, który mogły jeść wszystkie dzieci. Tort można oczywiście zrobić też w okrągłej foremce, składniki na biszkopt trzeba przeliczyć, a na masę wykorzystać 2-3 puszki mleka kokosowego.

IMG_6666 IMG_6672 IMG_6673 IMG_6676