Przepisy

Surówka z kopru włoskiego

Długo przekonywałam się do fenkułu (czyli kopru włoskiego). Pachnie anyżem, a tego nigdy nie lubiłam. Jednak z wiekiem zaczynam akceptować smak warzyw, które kiedyś nie mogły mi przejść przez gardło: szparagi, kalarepa, seler naciowy czy kalafior (z którego za młodu zlizywałam bułkę tartą, samo warzywo pozostawiając nietknięte). Podobnie jest z koprem włoskim, dopiero od niedawna jego smak i zapach przypadł mi do gustu.

Fenkuł można ugotować na parze, zrobić z niego zupę lub dodać do sałatki. Dzisiaj mam dla Was przepis na szybką surówkę z kopru włoskiego, z dodatkiem marchwi i pomarańczy.

Składniki na surówkę z kopru włoskiego (dwie małe porcje, lub jedna duża)

  • 1 fenkuł
  • 1 średniej wielkości marchewka
  • 1 duża pomarańcza
  • sok wyciśnięty z cytryny (kilka łyżek)
  • 1/2 pęczka pietruszki
  • oliwa (kilka łyżek)
  • ocet jabłkowy (1 łyżka)
  • szczypta soli, świeżo mielony pieprz

Wykonanie

  1. Fenkuł oczyszczamy, kroimy na pół, wyjmujemy twardą część ze środka. Kroimy na drobne paski, przekładamy do miski, dodajemy 2-3 łyżki soku z cytryny, szczyptę soli, mieszamy i odstawiamy na około 20 minut, żeby fenkuł zmiękł.
  2. W tym czasie obieramy marchewkę, ścieramy ją na tarce o dużych oczkach. Pomarańczę obieramy ze skórki, następnie filetujemy (jeśli nie wiesz jak to zrobić zobacz ten filmik), a sok z tej resztki pomarańczy która nam zostanie po filetowaniu wyciskamy na fenkuł.
  3. Do fenkułu dodajemy marchewkę, drobno pokrojoną pietruszkę, oliwę, ocet jabłkowy i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy cząstki pomarańczy.

IMG_0067_Fotor

Surówkę możecie podać do obiadu, lub zapakować do pudełka i wziąć na wynos. Jest orzeźwiająca i lekka.

Moja akcja „Wegetariański luty” dobiega końca! Przepisy nadal będą się pojawiać na blogu ale trochę rzadziej. Już jutro ukaże się post w którym dietetyczka odpowie na pytania dotyczące wegetarianizmu, tak więc „stay tuned”!