Przepisy

Kurry Sild

Witajcie!

Dzisiaj zaskoczę Was przepisem na śledzia w curry – coś typowo duńskiego. Śledzie podawane są w Danii najczęściej w marynacie, w towarzystwie przeróżnych dodatków. Pojawiają się też oczywiście na smørrebrød, „otwartych” kanapkach z żytniego chleba, posmarowanych masłem i odpowiednio „obłożonych” szynką, serem, czy rybą i fantazyjnie ozdobionych warzywami.

Znalezione w internecie przepisy trochę zmodyfikowałam i nie użyłam zamarynowanego śledzia. Przyprawa curry nadaje bardzo ładny, delikatny żółty kolor. U mnie śledź ten zagościł na wigilijnym stole i potem ponownie na noworocznym – ale jest to bardzo fajny przepis nie tylko na uroczystości, sprawdzi się zawsze wtedy kiedy najdzie Was ochota na śledzia – świetnie komponuje się ze świeżym chlebem albo z ugotowanymi ziemniakami.

Składniki (na dużą miskę)

+ 500g filetów śledziowych matjas (wypłukanych dwukrotnie)

+ 1 średniej wielkości brązowa cebula

+ 1 łyżka przyprawy curry w proszku

+ 1 łyżka tłuszczu (olej kokosowy, oliwa…)

+ 1/4 szklanki odsączonych i posiekanych kaparów

+ 1 średniej wielkości jabłko, obrane ze skórki i posiekane w drobną kostkę

+ 100 ml śmietany

+ 100 ml jogurtu (lub majonezu – zależy czy chcemy wersję light czy nie)

+ pęczek koperku (drobno posiekanego)

– Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy cebulę i smażymy przez ok. 5 minut. Dodajemy łyżkę przyprawy curry, mieszamy przez minutę, po czym odstawiamy do przestygnięcia.

– Wypłukane filety kroimy na kawałki wielkości „jednego gryza” – nie za małe, nie za duże.

– Do miski wkładamy: pokrojone śledzie, drobno posiekane kapary, drobno pokrojone jabłko, połowę posiekanego koperku, śmietanę i jogurt (lub majonez). Dobrze mieszamy, dodajemy podsmażoną cebulkę z curry i ponownie mieszamy. Sos nabierze pięknego żółtego koloru.

– Próbujemy i ewentualnie dodajemy trochę soli i pieprzu (to bardzo indywidualna kwestia, ja solę bardzo mało i brak soli mi nie przeszkadza)

– Z wierzchu posypujemy pozostałym koperkiem.

Smacznego

IMG_6572

IMG_6574