Uwielbiam wszelkiego rodzaju tarty i quiche – podczas pobytu we Francji doszłam do perfekcji w przygotowywaniu quiche lorraine. Jednak od kiedy unikam pszenicy pod wszelką postacią pieczenie takich rarytasów stało się problemem – gotowe ciasto to dla mnie samo zło (nie dość, że mąka pszenna, to jeszcze olej palmowy!). Znalazłam na szczęście w internecie super przepis na ciasto bezglutenowe – jest idealne! Musiałam tylko zaopatrzyć się w mąkę ryżową – akurat tej jednej nie wzięłam ze sobą z domu! Tarta powstała w ramach „czyszczenia lodówki”, dlatego w nadzieniu znalazły się różne końcówki tego co akurat miałam pod ręką.
Bezglutenowe ciasto na tartę (z tego przepisu)
1 i 3/4 szklanki mąki ryżowej
3/4 szklanki mąki gryczanej
3/4 szklanki mąki kukurydzianej
kostka masła
1/3 szklanki oleju
150 ml wody
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej
1 łyżeczka tymianku
+ Mąki, olej, sól i przyprawy wrzuć do miski. Dodaj pokrojone w kostki zimne masło.
+ Mieszaj mikserem z nakładką do mieszania ciast lub wyrób szybko dłońmi.
+ Jeśli ciasto się kruszy, dodawaj stopniowo wodę, aż do uzyskania konsystencji odpowiedniej do wałkowania.
+ Gotowe ciasto owiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki na minimum 30 minut.
+ Po wyjęciu z lodówki rozwałkuj ciasto na cienki placek, wyłóż go na blaszkę do tarty.
+ Nakłuj ciasto widelcem, podpiecz wstępnie przez ok. 15 minut w temperaturze 200 stopni.
Uwaga! Z tego przepisu wychodzą dwie porcje ciasta, jedną można ze spokojem zamrozić.
Lubię improwizować w kuchni i często wykorzystuję to co akurat mam pod ręką. Tak było w przypadku tej tarty – zużyłam różne resztki zalegające w lodówce. Nie bójcie się spontaniczności w kuchni, nie zawsze trzeba korzystać z gotowego przepisu 🙂
Nadzienie do tarty
5 jajek
kawałek chorizo
mała cebula
pomidor
ser cheddar
sól, pieprz
Uwaga! Do masy jajecznej z reguły dodaje się śmietanę lub jogurt – ja nie dodałam nic, użyłam same jajka i masa wyszła świetna.
+ Kiełbasę chorizo pokrój w plasterki i podsmaż na patelni.
+ Cebulę pokrój w piórka, pomidora sparz, obierz ze skórki i pokrój w plastry
+ Na podpieczony spód od tarty wyłóż chorizo, cebulę i pomidora.
+ Jajka wymieszaj dokładnie z solą i pieprzem, dorzuć pokruszony ser.
+ Masę jajeczną wylej na spód, na wierzchu połóż plastry sera.
+ Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 15-20 minut, aż masa jajeczna stężeje.
Tartę najlepiej podawać z sałatą – na moim talerzu znalazła się sałata z ogórkiem i awokado.