Przepisy

Zupa z marchwi i mango

Wegetariański luty trwa dalej! Dzisiaj mam dla Was przepis na nietypową zupę, trochę egzotyczną, bardzo aromatyczną. Uwielbiam zupy kremy, najlepiej takie z tylko kilku składników (no i bez mięsa!). Syte i rozgrzewające. Zawsze robię duży gar zupy, którą przelewam potem do słoików i trzymam je w lodówce. W ten sposób w razie potrzeby mam w kilka chwil pełnowartościowy posiłek.

Przepis na zupę z marchwi i mango

DSC03661

Składniki:

  • 300 g marchwi
  • 150 g ziemniaków
  • szczypta soli, świeżo zmielony pieprz
  • 200 g musu z mango (od niedawna pojawił się bardzo dobry mus w Carrefourze, puszka ma fioletową etykietę) lub 1 świeże mango (ja preferuję mus, obieranie i krojenie mango to dla mnie mordęga)
  • ok.  1 cm korzenia imbiru
  • świeża kolendra (około 1/3 pęczka)
  • skórka otarta z połówki cytryny (cytrynę szorujemy i odparzamy wrzątkiem!)

Wykonanie

  • Marchew dokładnie wyszoruj (wtedy nie trzeba już jej obierać), pokrój na kawałki. Ziemniaki obierz i pokrój na kawałki. Przełóż do dużego garnka. Dodaj sól, odrobinę czarnego pieprzu. Wlej do garnka około 700 ml wody (może być więcej, nic się nie stanie). Gotuj warzywa przez około 20 minut, aż będą miękkie.
  • Odcedź warzywa i zostaw je w garnku. Wody nie wylewaj, przelej do miski. Zacznij miksować warzywa blenderem, dolewając powoli wodę. Dodaj pozostałe składniki: mus z mango, kolendrę, starty korzeń imbiru, skórkę z cytryny. Blenduj dodając wodę, aż do otrzymania gładkiego kremu (dzięki temu możecie manewrować gęstością zupy, niektórzy nie lubią aż tak gęstych że łyżka w nich stoi).
  • Podawaj gorącą, np. z odrobiną jogurtu.
  • Możecie manipulować intensywnością zupy – jeśli lubicie bardziej delikatne, to dajcie mniej imbiru i skórki z cytryny, spróbujcie, i najwyżej dodajcie więcej.
  • IMG_0070_Fotor

Zupa jest mooooocno rozgrzewająca, kolendra i imbir nadają jej charakteru. Idealna na kolację po całym dniu pracy!

Przepis pochodzi z niezawodnej ChilliBite.pl