Mazurek to jedno z tych ciast, które przygotowuję tylko na Wielkanoc. Kruche ciasto z mąki gryczanej świetnie się komponuje z kwaśnym dżemem i kajmakiem – ciężko się zorientować że to ciasto bezglutenowe.
Składniki na kruche ciasto:
– 100 g masła
– 1 jajko
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej
– 1 łyżeczka ksylitolu (można pominąć)
– 200 g mąki gryczanej
– 1-2 łyżki wody
Pozostałe składniki:
– kwaśny dżem, najlepiej domowej roboty, np. z czarnej porzeczki
– 1 puszka kajmaku
– migdały, rodzynki i inne suszone owoce lub orzechy do ozdobienia
Wykonanie:
+ Do misy miksera włóż zimne masło pokrojone w kostkę, jajko, mąkę ziemniaczaną i ksylitol. Zmiksuj przez chwilę.
+ Dodawaj stopniowo mąkę gryczaną. Ciasto będzie sypkie. Dodaj wodę i zmiksuj ponownie.
+ Przesyp ciasto do miski lub na stolnicę i rękoma ugnieć szybko kulę. Zawiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki na przynajmniej 30 minut.
+ Wyjmij ciasto z lodówki i wylep nim formę na ciasto. Możesz też na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia narysować kontur jajka i wylepić ciastem, przylepiając boki.
+ Przed włożeniem do piekarnika połóż na ciasto papier do pieczenia i obciąż je suchą fasolą (lub specjalnymi ceramiczny kulkami do pieczenia).
+ Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, najpierw 20 minut z obciążeniem, następnie zdejmij fasolę i piecz jeszcze 15 minut.
+ Na wystudzone ciasto nałóż warstwę dżemu.
+ Masę kajmakową podgrzej w kąpieli wodnej, płynną masę wylej na dżem i równo rozprowadź.
+ Ozdób mazurek w dowolny sposób, możesz użyć np. płatków migdałowych i suszonych moreli.