Przepisy

Kakaowo-kokosowy pudding chia

Od jakiegoś czasu umilam sobie śniadania lub podwieczorki puddingiem z nasion chia (znane także jako szałwia hiszpańska) – więcej informacji możecie uzyskać tutaj. Pudding można przygotować na wiele sposobów, jednak mi najbardziej przypadł do gustu ten na mleku kokosowym. Moja propozycja to kakaowo-kokosowy pudding chia z bananem i musem jabłko-mango (całkowicie wegański jeśli miód zamienicie na syrop z agawy lub cukier). Pycha!

Składniki:

– szklanka mleka kokosowego (np. Real Thai w kartonie)

– 1 łyżka ciemnego kakao

– 1 łyżeczka miodu (w wersji wegańskiej np. syrop z agawy albo ksylitol)

– 3 łyżki nasion chia

Wykonanie

+ Mleko kokosowe podgrzej w garnuszku, dodaj kakao i mieszaj aż się rozpuści.

+ Dodaj miód i wymieszaj do rozpuszczenia.

+ Wsyp nasiona chia, wymieszaj. Przelej do słoiczka lub miseczek.

+ Odstaw do przestygnięcia, a następnie włóż do lodówki, najlepiej na całą noc.

+ Podawaj ze świeżymi owocami i/lub musem owocowym (u mnie mus jabłko-mango z Rossmanna – pyszny i bez dodatku cukru!).

Pudding możesz zjeść na śniadanie lub zapakować do słoiczka i delektować się nim w pracy/szkole.

IMG_7220IMG_7219