Od jakiegoś czasu umilam sobie śniadania lub podwieczorki puddingiem z nasion chia (znane także jako szałwia hiszpańska) – więcej informacji możecie uzyskać tutaj. Pudding można przygotować na wiele sposobów, jednak mi najbardziej przypadł do gustu ten na mleku kokosowym. Moja propozycja to kakaowo-kokosowy pudding chia z bananem i musem jabłko-mango (całkowicie wegański jeśli miód zamienicie na syrop z agawy lub cukier). Pycha!
Składniki:
– szklanka mleka kokosowego (np. Real Thai w kartonie)
– 1 łyżka ciemnego kakao
– 1 łyżeczka miodu (w wersji wegańskiej np. syrop z agawy albo ksylitol)
– 3 łyżki nasion chia
Wykonanie
+ Mleko kokosowe podgrzej w garnuszku, dodaj kakao i mieszaj aż się rozpuści.
+ Dodaj miód i wymieszaj do rozpuszczenia.
+ Wsyp nasiona chia, wymieszaj. Przelej do słoiczka lub miseczek.
+ Odstaw do przestygnięcia, a następnie włóż do lodówki, najlepiej na całą noc.
+ Podawaj ze świeżymi owocami i/lub musem owocowym (u mnie mus jabłko-mango z Rossmanna – pyszny i bez dodatku cukru!).
Pudding możesz zjeść na śniadanie lub zapakować do słoiczka i delektować się nim w pracy/szkole.