Witajcie!
Dzisiaj mam dla Was kolejny prosty i szybki przepis na obiad lub kolację. Od pewnego czasu jestem zakochana w batatach. Frytki z batatów (będzie przepis!) czy właśnie pieczone bataty mogłabym jeść (prawie) codziennie. Do tego dojrzałe awokado, rozgniecione z odrobiną soku z cytryny. Nic więcej mi nie potrzeba! 🙂
Pieczone bataty podaję z sosem tahini i awokado – rozgniecionym albo pokrojonym na plasterki/kostkę.
Pieczone bataty z sosem tahini i awokado
Składniki (na 2 porcje)
- 2 duże bataty (w Danii kupuję wielgachne bataty, 1 wystarcza mi na dwie, a czasem i trzy porcje!)
- olej roślinny
- szczypta soli i pieprzu
- 2 dojrzałe awokado
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
Składniki na sos
- 2 łyżki tahini (pasty sezamowej, do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością i niektórych supermarketach)
- pół ząbka czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 – 4 łyżki wody
- sól i pieprz
Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Bataty dokładnie umyć, najlepiej wyszorować szczoteczką. Pokroić na ósemki, nasmarować olejem. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, doprawić odrobiną soli i pieprzu. Zapiekać przez około 30-40 minut. Po 20 minutach możesz przewrócić bataty na drugą stronę i zapiekać kolejne 15-20 minut.
- Sos tahini: do miseczki wlej 2 łyżki tahini, drobno posiekany czosnek i sok z cytryny. Mieszaj, aż sos zrobi się kremowy. Dodawaj po jednej łyżce wody, aż do uzyskania pożądanej konsystencji – ja dodaję z reguły 2,5 łyżki, lubię gdy sos jest gęsty. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę. Pokrój je w plasterki, przełóż na talerz i delikatnie polej sokiem z cytryny. Możesz też przełożyć awokado do miski, rozgnieść widelcem i wymieszać z sokiem z cytryny. Wyjmij bataty z piekarnika, polej sosem tahini i podawaj z awokado.
Pieczone bataty są przepyszne! Jeśli zrobicie ich dużo i nie dacie rady zjeść, ze spokojem możecie zabrać je w pudełku do pracy czy na zajęcia. Na zimno smakują równie dobrze!
Przepis na pieczone bataty i sos tahini zaczerpnięty z Jadłonomia.