Dzisiaj przepis idealny na przyjęcie – bezglutenowe muffinki z niespodzianką w środku (czyli z Nutellą!). Ja wykorzystałam formę na mini-muffinki, którą udało mi się kupić niedawno w Lidlu. Jeśli nie macie formy na mini-muffinki, zwykła forma też się nada – z podanych składników wyjdzie wtedy ok. 12 muffinów. Zainspirował mnie przepis z Kotlet.TV, ale podeszłam do niego z dużą dozą ostrożności – już dwa bezglutenowe przepisy z tej strony okazały się totalnym niewypałem. Krem z nutelli wymyśliłam sama – już chodzi mi po głowie żeby wykorzystać go w torcie urodzinowym!
Składniki na muffinki:
– 125 g mąki gryczanej
– 4 jajka
– 100 g ksylitolu lub drobnego cukru do wypieków
– 1 łyżeczka sody lub bezglutenowego proszku do pieczenia
– 1,5 łyżki kakao
– 1 łyżka oleju
– szczypta soli
– mały słoik nutelli
Składniki na krem z nutelli
– 2 kopiaste łyżki nutelli
– 250 ml śmietany kremówki 36%
– 3 łyżki serka mascarpone
Wykonanie:
+ Rozdziel białka od żółtek. Białka ubijaj na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodawaj stopniowo ksylitol lub cukier.
+ Do ubitych białek dodawaj po kolei żółtka, dalej ubijając na niskich obrotach miksera. Dalej ubijając dodaj olej.
+ Do masy wsyp mąkę gryczaną i kakao, delikatnie wymieszaj szpatułką.
+ Przygotuj formę na muffinki (ja piekłam w silikonowej formie na 24 kwadratowe mini-muffinki). Jeśli nie masz silikonowej formy, wyłóż foremkę papierowymi kokilkami.
+ Na dno foremek wyłóż niepełną łyżkę masy, tak żeby przykryć dno. Następnie nakładaj kopiastą łyżeczkę nutelli. Przykryj kolejną porcją ciasta.
+ Piecz do suchego patyczka przez 15-20 minut, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Krem:
+ Połowę śmietanki zagrzej w garnuszku.
+ Nutellę zalej podgrzaną śmietanką i dokładnie wymieszaj żeby nutella się rozpuściła. Masę ostudź w lodówce.
+ Nutellową śmietankę, resztę śmietany kremówki i 3 łyżki mascarpone ubijaj mikserem do otrzymania w miarę sztywnej masy.
Upieczone muffinki ozdób śmietankowo-nutellowym kremem za pomocą szprycy. Jeśli nie masz szprycy ani rękawa cukierniczego, możesz użyć mały plastikowy woreczek – obetnij róż woreczka, napełnij kremem i wyciskaj. Muffinki ozdób świeżymi owocami (maliny, truskawki, borówki amerykańskie).
Lubicie takie wypieki? A może macie swój ulubiony przepis na muffinki? Dajcie znać w komentarzach!