Przepisy

Gryczane muffinki z niespodzianką!

Dzisiaj przepis idealny na przyjęcie – bezglutenowe muffinki z niespodzianką w środku (czyli z Nutellą!). Ja wykorzystałam formę na mini-muffinki, którą udało mi się kupić niedawno w Lidlu. Jeśli nie macie formy na mini-muffinki, zwykła forma też się nada – z podanych składników wyjdzie wtedy ok. 12 muffinów. Zainspirował mnie przepis z Kotlet.TV, ale podeszłam do niego z dużą dozą ostrożności – już dwa bezglutenowe przepisy z tej strony okazały się totalnym niewypałem. Krem z nutelli wymyśliłam sama – już chodzi mi po głowie żeby wykorzystać go w torcie urodzinowym!

Składniki na muffinki:

– 125 g mąki gryczanej

– 4 jajka

– 100 g ksylitolu lub drobnego cukru do wypieków

– 1 łyżeczka sody lub bezglutenowego proszku do pieczenia

– 1,5 łyżki kakao

– 1 łyżka oleju

– szczypta soli

– mały słoik nutelli

Składniki na krem z nutelli

– 2 kopiaste łyżki nutelli

– 250 ml śmietany kremówki 36%

– 3 łyżki serka mascarpone

Wykonanie:

+ Rozdziel białka od żółtek. Białka ubijaj na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodawaj stopniowo ksylitol lub cukier.

+ Do ubitych białek dodawaj po kolei żółtka, dalej ubijając na niskich obrotach miksera. Dalej ubijając dodaj olej.

+ Do masy wsyp mąkę gryczaną i kakao, delikatnie wymieszaj szpatułką.

+ Przygotuj formę na muffinki (ja piekłam w silikonowej formie na 24 kwadratowe mini-muffinki). Jeśli nie masz silikonowej formy, wyłóż foremkę papierowymi kokilkami.

+ Na dno foremek wyłóż niepełną łyżkę masy, tak żeby przykryć dno. Następnie nakładaj kopiastą łyżeczkę nutelli. Przykryj kolejną porcją ciasta.

+ Piecz do suchego patyczka przez 15-20 minut, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Krem:

+ Połowę śmietanki zagrzej w garnuszku.

+ Nutellę zalej podgrzaną śmietanką i dokładnie wymieszaj żeby nutella się rozpuściła. Masę ostudź w lodówce.

+ Nutellową śmietankę, resztę śmietany kremówki i 3 łyżki mascarpone ubijaj mikserem do otrzymania w miarę sztywnej masy.

Upieczone muffinki ozdób śmietankowo-nutellowym kremem za pomocą szprycy. Jeśli nie masz szprycy ani rękawa cukierniczego, możesz użyć mały plastikowy woreczek – obetnij róż woreczka, napełnij kremem i wyciskaj. Muffinki ozdób świeżymi owocami (maliny, truskawki, borówki amerykańskie).
IMG_7416

IMG_7417

IMG_7418


Lubicie takie wypieki? A może macie swój ulubiony przepis na muffinki? Dajcie znać w komentarzach!